Pujuk anak makan?



Senang tak anak nak makan? Anak cikgu antara yang agak cerewet bab makan. Memang kadang-kadang pening gak nak handle dia masa makan. Tiap-tiap hari tanya nak makan apa,si kakak tu. Lain plak tu citarasa adik dengan kakak. Tapi anatara Tips pujuk anak makan yang paling menjadi ialah :
 
  •  Variasikan jenis makanan. Ada yang berkuah, bergoreng dan variasi warna. Kalu sayur tu campur-campur warnanya. 

  • Jadikan waktu makan menarik. Cikgu selalu buat pertandingan antara adik dengan kakak siapa habiskan makanan dulu. Kita pun kena ada sama masa makan. Jangan anak makan kita tinggal je kat meja, kita buat kerja lain.

  • Bagi kata semangat bila anak berjaya habiskan makanan.

  • Beritahu anak kepentingan makan jenis makanan itu. Contoh - makan cheesse atau minum susu utk cepat besar dan tinggi.

  • Jangan makan depan TV. heee (cikgu selalu gak pasang tv bila ada crita kegemaran, tapi makan sambil tonton tv tidak bagus)

  • Hidangkan makanan dalam pinggan comel..

  • Beri anak makan vitamin. Cikgu memang beri Anis dan Faiz Mealshake

  • Beri peluang anak dalam penyediaan makanan tu, tolong basuh sayur ke, pilih lauk dari peti sejuk ke..

  • Akhir sekali - senyum dan doa anak anda dengar kata!~heeee

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan Jika ingin membuat tempahan dan pertanyaan, sila sms atau call 016 208 9081

Artikel Sangat Berguna

Arkib Blog