Resepi donut ala big apple + mealshake

Selalu makan donut?
makan petang-petang sambil minum kopi atau teh..pergh sedap..
makan pulak buatan sendiri ( selalu gi beli kat big apple tu le..)
Kali ni cikgu nak share resepi cikgu buat Donut ala big apple gebu dan lembut dia
tapi..WANGI vanilla sebab bubuh Mealshake

sedap baq hang!

 Bahan-bahan


  • 2 Cawan tepung gandum
  • 2 sudu besar Mealshake
  • 2 sudu besar butter/marjerin
  • 2 sudu teh yis (mauripan)
  • 1/2 cawan air suam
  • 3 sudu besar gula
  • 1/4 sudu kecil garam
Cara2:

Satukan air suam,yis &gula ,kacau  rata,ketepikan biar sampai dia naik buih
Sementara dalam bekas lain satukan tepung , Mealshake,  marjerin & garam sikit tu,gaul smpi berderai


Masuk air yis yang telah naik sikit2..uli smpi jd doh


  • Jgn uli lama2..asal bersatu je cukup
  • simpan dalam bekas dan tutup biar naik dlm 1/2 jam atau 45 minit
  • dah naik doh tu, tumbuk2 sikit kasi buang angin
  • leperkan atas dulang tekap dengan acuan (kalau takde acuan, cara saya tekap dengan cawan plastik ja dan yg lubang tengah tu guna penutup botol)
  • Susun dalam dulang elok2 biarkan naik kemudian baru goreng dengan api sederhana..


  • Agak2 garing sedikit angkat, lepas tu golek atas gula kaster.. 
  • jangan golek terus. biar tos minyak dan tunggu sekejap

  • kalo nak dip dengan coklat ke, cheese ke pon boleh..Gambor ni anak nak letak coklat putih lak..entam ler..
  • Bancuh air kopi atau teh, hidang bersama.. Pergh sedap
  • Wangi tau bau dia..wangi Vanilla dr mealshake tu
NAK MEALSHAKE? MEH LA ODER 0192710642


NAK HARGA TERBAIK?sila sms atau call Cikgu Hani 019 271 0642 Email= hanijalani@gmail.com / vitamincikgu@gmail.com Whatsapp = 019 271 0642 PENGEDAR SHAKLEE ANDA, COD SERATA KEDAH, KULIM, ALOR STAR DAN JITRA SALAM SAYANG DARI CIKGU HANI

Artikel Sangat Berguna

Arkib Blog