CARA DAPAT LET DOWN REFLEX CEPAT

Tiba-tiba je rasa panas je..
Basah je baju..
Owh.. susu keluar ni.. hurm..mesti anak kat rumah teringat kat kita. Hurm..sedih.. tengah sibuk ni buat kerja.. tak sempat nak pam lagi..
Biasa tak kita rasa tetiba je susu tu keluar?
Biasa tak kalo kita menyusu tiba-tiba susu memancut, anak minum sampai tersedak-sedak?
Masa pam susu sampai susu memancut-mancut banyak cepat je botol penuh?
Ha.. tu lah yang kita katakan Let Down Reflex/ LDR.
Rasa macam kena letrik kat breast.. rasa berdenyut-denyut.. Masa ni susu memang meriah.

  APA TU LET DOWN REFLEX / LDR?


Semasa kita menyusukan bayi, atau memerah, selepas beberapa ransangan oleh bayi atau pam, hormon oksitosin (hormon yang memancutkan susu) akan dibebaskan ke dalam darah ke kelenjar susu. Hormon ini akan meransang semua otot di sekeliling payudara untuk memancutkan susu secara tiba2. Ia dipanggil Let Down Reflex atau Milk Ejection Reflex. Ala-ala semburan susu gitu.

vitamin shaklee,shaklee kedah,shaklee alor star,shaklee murah,ldr. LET DOWN REFLEX,murah shaklee,free shaklee,harga murah,shaklee harga ahli,vivix,esp shaklee,diet shaklee,set menyusu,set hamil,set pantang,set diet,shaklee hamil,set kulit,colagen shaklee,kolagen murah,set antipenuaan,esp,mealshake,performance drink, gla,GLA COMPLEXS, khasiat GLA, keberkesanan GLA, testimoni GLA, set kesuburan


HA, NI YANG IN ENGLISH..
WHAT IS LET-DOWN-REFLEKS?

There are a few definitions that i found would give us clearer & better understanding of what is actually LDR :-

1) Release of milk into the nipple area of breast often felt as tingling sensation.

2) A conditioned reflex of ejecting milk from the alveoli to the ducts to the sinuses of the breast and the nipple.

source:sini

Susu yang terhasil semasa Let Down Reflex adalah lebih CAIR kerana minit2 pertama menyusukan anak, susu yang terhasil adalah FOREMILK, yang mana susu ini lebih tinggi kandungan air, rendah protein dan rendah lemak. Susu inilah AIR untuk menghilangkan dahaga bayi. Itu sebabnya, sepanjang 6 bulan pertama umur anak, mereka tidak perlukan AIR MASAK kerana dah ada air di dalam susu ibu itu di awal2 penyusuannya.


LDR ni boleh terjadi ketika kita sedang menyusukan atau semasa mengepam atau juga semasa kita TIDAK menyusu atau MENGEPAM. Kenapa ini terjadi? LDR selalu terjadi pada waktu lebih kurang sama dengan masa yang badan kita rekod pada semalam/hari sebelum. Sekiranya jam 10 pagi semalam kita menyusu baby dan dapat LDR, mungkin juga pada jam 10 pagi harini juga tanpa kita mengepam(sebab kerja tak sempat lagi pam) masa tu juga LDR berlaku tiba-tiba, kita akan rasa nyeri-nyeri, tingling sensation n rasa susu tu keluar dengan sendirinya. Masa ni kalau boleh carilah pam dan pamla susu anda.Heheh.. tapi yang penting sekali, pam la ikut jadual anda sendiri, jangan nak tunggu LDR plak baru nak pam.

NAK TAU RAHSIA DAPAT LDR BANYAK KALI? Buat tips ni..

CARA NAK GALAK DAPAT LDR – SEBELUM MENYUSU :

1.     Mandi atau berendam di air panas/suam
2.     Rileks-rileks, jangan fikirkan benda yang stress
3.     Mendengar dan menikmati muzik kesayangan
4.     Melakukan skin to skin dengan bayi, pegang bayi, peluk sebaiknya baby tak berbaju
5.     Minum segelas air
6.     Duduk dengan selesa atau menyusu sambil berbaring
7.  Urut payudara dengan air hangat/suam atau letak towel basah suam
8.    Melakukan massage ringan pada payudara dan merangsang puting susu dengan gerakan memutar-mutar puting dengan lembut. Buat jari seakan memunjut macam buat cucur pisang tu. Buat sekeliling aerola dan tekan-tekan. Buat sampai dapat terasa LDR tu.

CARA DAPAT LDR SEMASA MENYUSU/ MENGEPAM :

1.  Bernafas dalam sebagai teknik relaksasi, tarik nafas dalam dan lepas secara teratur
2.     Menyanyi atau bersenandung, elok lagi kalau berzikir :)
3.   Menggunakan visualisasi. Membayangkan  merasakan sensasi atau tanda-tanda LDR. Atau membayangkan SUSUIBU dapat mengalir bagaikan air terjun.
4. Lihat muka bayi, kalau mengepam tengok gambar baby anda. Letak depan pam.
5.    Masa mengepam,  dengar rakaman suara tangisan bayi atau suara bayi saat menyusu
6.     Bawa selimut atau pakaian bayi yang habis dipakai lalu cium dan pegang.
7.    Melakukan massage ringan pada payudara dan merangsang puting susu dengan gerakan memutar-mutar puting dengan lembut. Buat jari seakan memunjut macam buat cucur pisang tu. Buat sekeliling aerola dan tekan-tekan. Buat sampai dapat terasa LDR tu.
8. Urut dan goncang breast kali kedua jika LDR kali pertama dah habis dan ulang balik langkah-langkah kat atas. selamat berjaya! 


DAH CUBA BAGI KOMEN YE..
 vitamin shaklee,shaklee kedah,shaklee alor star,shaklee murah,ldr. LET DOWN REFLEX,murah shaklee,free shaklee,harga murah,shaklee harga ahli,vivix,esp shaklee,diet shaklee,set menyusu,set hamil,set pantang,set diet,shaklee hamil,set kulit,colagen shaklee,kolagen murah,set antipenuaan,esp,mealshake,performance drink, gla,GLA COMPLEXS, khasiat GLA, keberkesanan GLA, testimoni GLA, set kesuburan

FREE KNSULTASI BERTERUSAN
FREE EBOOK PENYUSUAN
NAK?
KLIK SINI UNTUK BELI DAN HUBUNGI KAMI

NAK HARGA TERBAIK?
sila sms atau call
Cikgu Hani 019 271 0642
Email= hanijalani@gmail.com / vitamincikgu@gmail.com Whatsapp/wechat/telegram  = 019 271 0642
PENGEDAR SHAKLEE TERBAIK ANDA,
COD SERATA KEDAH, KULIM, ALOR STAR DAN JITRA POSLAJU SERATA MALAYSIA, LUAR NEGARA PON BOLEH iR Hani 858760 Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Artikel Sangat Berguna

Arkib Blog