Kepentingan Susu untuk kanak-kanak, bukan baby je ke?

PENGAMBILAN susu di kalangan kanak-kanak sekolah didapati semakin menurun. Di Malaysia, misalnya kebanyakan ibu membenarkan anak mereka berhenti minum susu sewaktu mereka masih di peringkat prasekolah lagi. Kenapa kita mesti nak sekat anak kita minum susu bila sudah besar? Sudah bersekolah?

Mealshake, susu, kepentingan susu, minum susu, penting minum susu, besar dengan susu, anak suka minum susu, tak suka minum susu, Mealshake sedap, cara bancuh mealshake, Mealshake murah, promosi Mealshake


Antara sebabnya adalah kerana anak enggan minum susu dan menganggap ia adalah makanan untuk bayi. Pada masa sama, kanak-kanak mula menggemari minuman lain, terutama minuman ringan dan kordial. Tambahan pula, ramai kanak-kanak tidak merasai kepentingan minum susu sedangkan tiada sesiapa dalam keluarga yang berbuat demikian. Ramai juga yang masih tidak tahu kepentingan susu untuk kanak-kanak.

Sebagai ibu bapa, kita harus mengetahui khasiat susu untuk kanak-kanak yang sedang membesar. Kanak-kanak memerlukan dua gelas susu sebagai sebahagian daripada diet harian yang sihat. Ini memastikan mereka menerima pemakanan yang diperlukan untuk membesar dengan sihat dan ceria sepanjang zaman kanak-kanak.

Susu adalah sejenis makanan yang amat kaya dengan nutrien. Ia adalah sumber vitamin dan mineral yang baik, seperti vitamin A, kumpulan vitamin B (riboflavin, niasin, vitamin B6 dan vitamin B12 ), magnesium, fosforus, zink dan kalsium. Selain itu, susu turut membekalkan protein yang diperlukan untuk pembinaan tisu serta karbohidrat dan lemak yang berfungsi sebagai pembekal tenaga.

Susu PENTING?


Anda mungkin tertanya mengapa susu penting dalam diet kanak-kanak. Mengapa tidak makanan atau minuman lain? 
Susu kaya dengan kalsium

Kalsium disarankan untuk kanak-kanak yang sedang membesar kerana ia memainkan peranan yang sangat penting dalam pembentukan dan kesihatan gigi dan tulang yang kuat. Pengambilan susu yang mencukupi dari peringkat kanak-kanak bukan sahaja boleh mencegah osteoporosis di kemudian hari, malah ia turut membantu mencegah kehilangan kalsium dan fosfat daripada gigi bagi memastikan satu set gigi yang lengkap sepanjang hayat. 

Di samping itu kalsium juga penting untuk melancarkan degupan jantung, pemulihan luka dan pengecutan otot.Sebagai satu daripada makanan yang paling lengkap zat, susu membekalkan sejumlah besar zat makanan berbanding kepada jumlah tenaganya.

Sebenarnya, segelas susu mengandungi lebih banyak zat makanan daripada segelas jus epal, jus oren atau sebarang minuman lain
(faiz membesar dengan sihat)


Susu juga menghilangkan rasa lapar dengan segera. Tahukah anda bahawa 32.1 peratus kanak-kanak di Malaysia tidak bersarapan pagi setiap hari.Setelah berpuasa selama 8-10 jam semasa tidur, sarapan pagi yang berkhasiat adalah penting untuk mengembalikan tenaga.

Semua orang tahu bahawa kanak-kanak yang tidak bersarapan pagi kurang bertenaga, tidak dapat menumpukan perhatian di sekolah dan mudah letih serta rasa jengkel.Segelas susu suam adalah baik sebagai sarapan pagi ringkas dan segera, terutama sekali apabila diambil bersama makanan lain, kerana ia sangat berkhasiat dan mengandungi semua mineral dan vitamin penting yang diperlukan untuk tubuh dan minda yang sihat.

Cara saya? Beri anak saya minum Mealshake atau nama glamer bg anak saya ialah susu kocak. Bila susu anak dicampur dengan multivitamin Mealshake ni, lebih sedap dan berkhasiat. Anda semua macammana?
Mealshake, susu, kepentingan susu, minum susu, penting minum susu, besar dengan susu, anak suka minum susu, tak suka minum susu, Mealshake sedap, cara bancuh mealshake, Mealshake murah, promosi Mealshake


Mealshake ialah gabungan multivitamin, multimineral dan protein soya yang membekalkan keperluan nutrisi anak-anak yang sedang membesar. Amat sesuai untuk anak-anak yang aktif, memilih makan, kurang selera makan, sibuk beraktiviti dan yang memerlukan sokongan untuk menguatkan imuniti.
Terdiri dari gabungan bahan2 semulajadi yang diproses dengan kaedah natural agar lebih mudah diterima oleh tubuh tanpa kesan sampingan.

BERAPA PUN UMUR ANAK ANDA, JANGAN BERHENTI BERI SUSU KEPADA ANAK ANDA. 2 TAHUN TERBAIK BERILAH SUSU IBU, KEMUDIAN TERUSKAN DENGAN MEMBERI SUSU FORMULA BUAT ANAK ANDA. RASILAH PERBEZAANNYA.
NAK HARGA SHAKLEE TERBAIK?
sila sms atau call 
 ✔Cikgu Hani 019 271 0642 
 ✔Email= hanijalani@gmail.com / vitamincikgu@gmail.com ✔Whatsapp/wechat/telegram = 019 271 0642 
✌PENGEDAR SHAKLEE TERBAIK ANDA, 
 ✌COD SERATA KEDAH, KULIM, ALOR STAR DAN JITRA 
✌POSLAJU SERATA MALAYSIA, LUAR NEGARA PON BOLEH
✌ iR Hani 858760 Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Artikel Sangat Berguna

Arkib Blog