SAKIT ASMA/ASTMA/LELAH - PUNCA DAN CARA MERAWATINYA

ASTHMA
Asma boleh dihadapi oleh kanak-kanak atau orang dewasa. Asma biasanya terjadi pada seseorang yang mempunyai sejarah asma di kalangan ahli keluarga mereka. Asma juga boleh disebabkan oleh sejarah penyakit alahan lain seperti eczema (sakit kulit), resdung (allergic rhinitis) dan demam alah (hay fever). KLIK SINI UNTUK TAHU LEBIH LANJUT TTG ALERGI

Apa ITU Asma/lelah?
Asma adalah salah satu penyakit keradangan kronik pada laluan udara paru-paru yang menyebabkan sukar bernafas. Ianya tiada penyembuh untuk asma tetapi ada kaedah rawatan yang baik untuk mengawalnya.Kanak-kanak yang mempunyai asma boleh menikmati hidup yang sihat dan menyertai pelbagai aktiviti normal.

Ketika pernafasan normal, udara yang keluar dan masuk ke dalam badan. Tetapi apabila asma menyerang, KEKEJANGAN OTOT akan akan mencerut dan merapatkan laluan udara dan menyebabkan laluan tersebut ,menjadi sempit. 
Ini MENYUKARKAN PENGALIRAN UDARA KELUAR dan MASUK.

PENGALIRAN UDARA JUGA DISEKAT OLEH KERADANGAN, dan ia menebalkan dinding udara seterusnya menghasilkan mukus dan kahak di dalam laluan udara yang keluar. Ekoran KEKEJANGAN OTOT dan KERADANGAN membuatkan mereka SUKAR BERNAFAS.

Gejala utama penyakit asma adalah :

· Rasa susah bernafas
· Batuk
· Batuk pada waktu malam semasa tidur
· Rasa ketat di dada
· Nafas berbunyi seperti wisel (WHEEZING)

VITAMIN APA YANG SESUAI?


1.Omega Guard (Asid lemak Omega-3)

asma, alergi, asma, astma, lelah, semput, penat, cara ubat asma, cara ubat lelah, hadapi asma, hidapi asma, ubat lelah, Shaklee Kedah, Shaklee alor setar

  • Kajian klinikal Universiti of Maryland Medical Center menunjukkan 29 kanak-kanak asthma yang diberi makan minyak ikan yang kaya EPA dan DHA selama 10 bulan didapati mampu mengurangkan simptom asthma berbanding kanak-kanak yang mengambil placebo.
  • Kajian penyelidik Jepun keatas 32 pesakit COPD (chronic obstructive pulmonary disease) yang diberi supplemen omega-3 mendapati, selepas setiap 3 bulan tahap kesihatan mereka semakin baik berbanding mereka yang tidak diberi omega-3.
  • Penyelidik mencadangkan sokongan nutrisi yang mengandungi asid lemak omega-3 adalah selamat dan praktikal untuk merawat masalah berkaitan peparu dan pernafasan.2.Nutriferon (interferon semulajadi Shaklee)
asma, alergi, asma, astma, lelah, semput, penat, cara ubat asma, cara ubat lelah, hadapi asma, hidapi asma, ubat lelah, Shaklee Kedah, Shaklee alor setar
  • Seperti yang kita tahu, asthma dicetuskan oleh serangan alergen, manakala sistem imun pesakit tidak dapat bertahan terhadap serangan tersebut. Asthma pada kanak-kanak menunjukkan ada keradangan melampau di laluan udara. 
  • Bagaimana interferon membantu? Penyelidik menemui keupayaan interferon menghalang populasi sel imun yang mencetuskan asthma. Secara semulajadi 1 kelas sel limfosit T yang dikenali sebagai T helper 2 cells (Th2 cell) membantu melindungi menentang jangkitan dengan merembeskan bahan kimia untuk
  • Meransang pembengkakan; tetapi dalam sesetengah individu, sel Th2 boleh menyebabkan tindak balas alergik kepada sel normal yang tidak berbahaya seperti pencemar dan debunga. Apabila sel Th2 menjadi reaktif kepada tersebut, ia mencetuskan semua proses pembengkakan yang biasa terhadap penyakit alergi seperti asthma dan ekzema.
  • Journal of Immunology mencadangkan interferon digunakan untuk terapi pesakit asthma. Interferon akan menghalang pembentukan sel Th2 dan kestabilannya dengan memberhentikan perembesan asthma-causing chemical lalu memberhentikan simptom asthma.

 Cara pengambilan:


1. Omega Guard: Disarankan ambil 2-3 cap sehari. 
1 cap pada waktu pagi, 1 cap lepas lunch dan 1 cap selepas makan malam.
Untuk kanak-kanak: 1 cap selang sehari ( 3 cap seminggu)

2. Nutriferon: 1 sachet selang sehari atau setiap hari untuk permulaan). 
Selepas itu, amalkan 1 sachet setiap minggu.

Untuk kanak-kanak: beri setengah sachet sahaja

DAPATKAN BUKU PANDUAN, KONSULTASI DAN CARA MAKAN YANG BETUL DAN TEPAT KHUSUS UNTUK ANDA DENGAN CARA CALL/SMS/WHATSAPP/TELEGRAM 0192710642 CIKGU HANI 


NAK HARGA SHAKLEE TERBAIK?
sila sms atau call 
 ✔Cikgu Hani 019 271 0642 
 ✔Email= hanijalani@gmail.com / vitamincikgu@gmail.com 
✔Whatsapp/wechat/telegram = 019 271 0642 
✌PENGEDAR SHAKLEE TERBAIK ANDA, 
 ✌COD SERATA KEDAH, KULIM, ALOR STAR DAN JITRA 
✌POSLAJU SERATA MALAYSIA, LUAR NEGARA PON BOLEH
✌ iR Hani 858760 Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Artikel Sangat Berguna

Arkib Blog