5 Cara Mudah Hilangkan Sakit Migrain

Selau pening kepala sampai selalu mc? Sakit sampai tak boleh nak bangun?Mungkin anda pengidap migrain. Migrain Ialah sejenis penyakit kepala yang kronik. Mangsa migrain selalunya tidak mampu menjalankan tugas seharian, malah ada yang tidak boleh makan, minum dan hanya menghabiskan masa di bilik tidur. Selalu tak kena camni? tetiba berat kepala, nak bangun tak boleh, pusing-pusing teramat tak boleh tahan?
Pakar kesihatan berpendapat, sakit kepala atau migrain berpunca dari makanan yang tidak sihat,tidak segar dan bertoksik, tekanan atau stress, dan ketidakseimbangan hormon. Kebiasaannya pesakit migrain akan diberi dos ubat(dadah) yang tinggi untuk membantu pesakit menahan kesakitan. Hanya ubat tahan sakit sahajalah yang diberikan, lebih teruk lagi pengguna ubat tahan sakit terdedah kepada risiko untuk jangka masa panjang.
Bagaimanakah cara mudah hilangkan sakit migrain ni? Berikut ada 5 petua kurangkan sakit kepala mudah yang kita boleh cuba dan amalkan.

Cara Mudah Legakan Migrain/ Sakit Kepala

1. Merendam Tangan dalam Air Dingin

Merendam kedua-dua tangan anda di dalam air sejuk selagi anda boleh. Ini mungkin membantu melegakan kesakitan akibat migrain dengan cepat. Anda juga digalakkan untuk membuka dan menutup tangan anda semasa direndam di dalam air. Tangan dah sejuk, so rasa kepala dah lupa :)

2. Berada Di Dalam Bilik gelap

Cuba untuk sentiasa bergelap di dalam bilik semasa serangan migrain. Cahaya tambahan dan berlebihan boleh mendatangkan sakit kepala. Baring, tutup mata, tutup lampu, tingkap tirai semua. Biar bergelap untuk dapat ketenangan dan mudah tidur.
3. Mengambil Sedikit Kafein

Satu jumlah kafein yang besar boleh menjadi tidak sihat tetapi jumlah yang kurang sebenarnya boleh bertindak sebagai ubat penahan sakit. Bau kopi mampu menenangkan minda dan anti stress. Ambillah sedikit kafein semasa serangan migrain dan rasakan perbezaannya.
4. Gunakan Rempah.
Carikan bahan-bahan berikut ::
     ~ kacang hijau
     ~ lada hitam
     ~ garam kasar

Ketiga-tiga bahan tersebut diisi atas kertas surat khabar, kemudian pijak dengan kaki sambil berselawat, Insya Allah, migraine tersebut akan beransur hilang dan pulih seperti sediakala. Bayangkan cas-cas negatif sakit kepala tu mengalir masuk tertarik ke garam, lada dan kacang hijau tu. Ia boleh juga jadi cam terapi kat kaki tu.
5. Baring Kepala dibawah kaki diatas
Ketika baring atas katil, turunkan kepala anda sehingga mencecah lantai. Biarkan kaki di atas katil. Secara rasionalnya, ia menurunkan perjalanan darah ke arah kepala. Kan salah satu punca migrain ialah kurangnya pengaliran oksigen dan darah ke bahagian kepala? 

Oleh itu, cuba buat,  biar kepala ke bawah mencecah lantai sementara kaki masih di atas katil. selama beberapa minit je, jangan lama sangat. Buat secara berperingkat. Jangan lama sangat buat. Cuakup sampai melegakan je. Dah sudah tu, mandi amik wudhuk dan solat :)

Hilangkan Migrain Dengan Vitamin Semulajadi

Jika anda menghadapi masalah sering sakit kepala atau migrain, kami membantu memahami masalah anda dan cara mengatasinya dengan vitamin semulajadi. Tanpa kesan sampingan dan bebas dari migrain buat selamanya. Ia juga mudah, telan aje vitamin tu, yang penting is semulajadi, bukan sintetik, selamat badan anda.

Mereka yang menggunakan Set Migrain Shaklee terbukti mengalami perubahan berkurangnya kekerapan sakit kepala dan dalam jangka masa yang tertentu telah berjaya meredakan masalah sakit kepala mereka. Kita share ye apa ada dalam set migrain Shaklee ni.
1. Ostematrix

Pakar kesihatan percaya migrain berpunca dari salur darah didalam kepala yang mengembang kemudian mengucup secara mengejut. Ostematrix mengandungi magnesium yang mustahak membantu mengelak pembuluh darah dikepala menjadi kejang. 

Baca link tadi untuk tahu kepentingan magnesium untuk migrain. Kajian juga membuktikan magnesium mengurangkan sakit kepala atau migrain, dan mengurangkan kekerapan ia berlaku. Ostematrix juga membantu tidur dengan lena dan tenang.


Punca migrain termasuklah stress dan hormon tidak seimbang. Vitamin 
B- Complex berfungsi menstabilkan hormon dalam badan. Ia juga merangsakng mood gembira dan baik.

Oleh itu hormon akan stabil dan stress dapat dielakkan, maka migrain turut sama berkurangan. Vitamin B2 dan B6 terbukti mampu mengurangkan masalah sakit kepala, mengelak daripada berulang terlalu kerap. 


Selain itu, buat orang Islam, kita bolehlah mengamalkan ayat-ayat al-Quran yang kita tahu banyak khasiatnya. Ia boleh menjadi ubat kepada banyak penyakit. Apa kata kalau membaca ayat Qursi apabila diserang migrain? Insya Allah sakit migrain kita akan hilang. Yang penting, kita percaya kepada kelebihan yang ada padanya. Mudah-mudahan hilang sakit migrain kita.
Telah ramai pesakit berjaya pulih daripada migraine dengan mencuba kaedah ini dan juga mengamalkan supplemen. Amalkan yang terbaik dan bebaskan diri daripada bahaya drugs/ubat-ubatan hosptital dalam jangka masa panjang. Insya-Allah,kita hanya berusaha dan bertawakkal kepada Nya. Selamat Mencuba ..



Nak sembang-sembang? Konsultasi? 

2.PM personal page saya, Anis Hani ( Cikgu Hani Shaklee) https://www.facebook.com/hanicikguvitamin 

3. Call/SMS/WhatsApp saya di 019- 271 0642 Cikgu Hani Shaklee Independent Distributor [858760]

4. Email hanijalani@gmail.com. 

 PM untuk harga super bajet dari vitamincikgu sahaja! Khas untuk 10 terawal. ≧◠◡◠≦ jom jadi ahli dengan Team cikgu MIG klik sini 

✌PENGEDAR SHAKLEE TERBAIK ANDA, RUNDINGAN/ KONSULTASI TERBAIK. BIMBINGAN DAN TUNJUK AJAR CARA DAN JADUAL MAKAN VITAMIN DISERTAKAN DENGAN LENGKAP. 
 ✌COD SERATA KEDAH, KULIM, ALOR STAR DAN JITRA 
 ✌POSLAJU SERATA MALAYSIA, LUAR NEGARA PON BOLEH 
019 271 0642
 iR Hani 858760 Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Artikel Sangat Berguna

Arkib Blog