Musim Panas Melampau, Apa Nak Buat Bila Panas?

Musim panas kembali lagi sekarang. Sana sini orang ramai mengeluh sebab panas. Penat dah haus melampau. Lebih lagi yang bekerja luar pejabat. Kalau dalam opis ada ekon ok la kan? Ekon pon kadang-kadang dah tak sejuk sebab cuaca luar yang terlampau panas. Tapi tetap syukur alhamdulillah sebab Malaysia masih aman..

(he..jangan bikin 'panas' ye..musim dahla panas..)


Semasa cuaca panas terik ni adalah penting untuk kita semua menjaga kesihatan dengan banyak minum air. Badan lebih cepat terhidrasi atau kurang air walaupun duduk dalam tempat berhawa dingin. Tambahan lagi aktiviti luar yang memang terkena cuaca panas. 

Strok haba atau selaran cahaya matahari yang teruk boleh menyebabkan penyakit kita bertambah teruk. Misalnya batuk atau asma mungkin makin menjadi-jadi ketika ini. Masalah kulit gatal-gatal juga. Mestilah kita takmau sakit kulit sampai hodoh muka kita kan? Apalagi yang boleh kita buat nak elakkan semua ni? Takkan kita nak jadi mangsa sebab musim panas ni kan?

Risiko Mangsa Cuaca Panas

Semua orang berisiko menjadi mangsa cuaca panas. Walau bagaimanapun, terdapat kumpulan yang lebih berisiko:

  • Mereka yang terbabit dengan kegiatan aktiviti fizikal di luar seperti buruh, peladang, ahli sukan, tentera, polis dan lain-lain.
  • Orang dewasa (berumur 40 tahun ke atas mempunyai risiko 10 kali ganda berbanding dengan mereka yang lebih muda).
  • Kanak-kanak berumur 5 tahun ke bawah.
  • Penghidap penyakit sistem pernafasan.
  • Penghidap penyakit darah tinggi, jantung, kencing manis dan penyakit kelenjar tiroid.
Risiko bertambah jika mereka memakai pakaian yang tebal dan ketat yang menghalang haba keluar daripada penyejatan/ pengeringan peluh. Maka pakaila pakai menutup aurat yang longgar seupaya pengudaraan lebih baik. :)

Gejala Cuaca Panas Melampau 

Akibat dari terdedah dengan suhu dan haba cuaca melampau ni, kita mungkin boleh mengalami ;

  1. Sakit kepala
  2. Keletihan
  3. Lemah tumpuan
  4. Pening
  5. Lemah otot–otot atau kekejangan
  6. Mual dan muntah
  7. Keadaan yang terlalu teruk boleh menyebabkan dehidrasi (kekeringan), kekeliruan dan tidak sedarkan diri (koma).
Sekiranya gejala diatas berlaku, anda perlu;

  1. Minum air kosong dengan banyak tanpa mengira tahap aktiviti fizikal yang anda lakukan. Jangan tunggu sehingga anda dahaga.
  2. Minum minuman isotonik kerana ia boleh menggantikan garam dan mineral yang hilang semasa berpeluh. Minum Performance Drink sebab ia isotonik terbaik sebab ada opticarb yang membekalkan tenaga serta merta.
  3. Sejauh yang mana yang boleh, anda perlu berada di dalam rumah/bangunan
  4. Pakai krim pelindung suria, SPF 50 keatas sekiranya nak keluar rumah.
  5. Hadkan aktiviti luar
  6. Kerap berehat
  7. Mandi atau gunakan kipas angin untuk menyejukkan tubuh badan anda
  8. Pakai pakaian yang ringan, berwarna-terang dan longgar.
  9. Pakai topi atau payung yang besar
Elakkan:

  1. Minum minuman yang mengandungi kafein, alkohol, atau kandungan gula yang tinggi.
  2. Membiarkan seseorang di dalam kereta yang tertutup.
  3. Bersenam dalam cuaca panas

Jika anda mempunyai tanda-tanda masalah berkaitan dengan suhu panas, ingat tip-tip di bawah;

  1. Keluar dari kawasan yang panas
  2. Tanggalkan pakaian yang ketat (pakai pakaian yang longgar la ye? jgn bikini pulak)
  3. Letakkan kain yang basah dan sejuk pada badan
  4. Gunakan kipas untuk sejukkan badan
  5. Minum air setiap 15 minit
  6. Dapatkan bantuan jika keadaan tidak dapat dikawal
Banyakkan minum air itu kuncinya. Jangan tunggu berasa haus baru nak minum. Sentiasa ingat untuk membawa bekalan air ketika keluar rumah. Jika korang semua minum performance drink secawan sebelum keluar rumah lagilah baik sebab ia membekalkan tenaga dan memberi keseimbangan elektrolit dalam badan. Pilihla PERFORMANCE DRINK sejuk macam saya ;)




Nak sembang-sembang? konsultasi? 
 2. PM personal page saya, Anis Hani ( Cikgu Hani Shaklee) https://www.facebook.com/hanicikguvitamin 
 3. Call/SMS/WhatsApp saya di 019- 271 0642 
 Cikgu Hani Shaklee Independent Distributor [858760] 
 4. Email hanijalani@gmail.com. PM untuk harga super bajet dari vitamincikgu sahaja! Khas untuk 10 terawal. ≧◠◡◠≦ jom jadi ahli dengan Team cikgu MIG klik sini 

 NAK HARGA SHAKLEE TERBAIK? 
019 271 0642 
 ✌PENGEDAR SHAKLEE TERBAIK ANDA, RUNDINGAN/ KONSULTASI TERBAIK. BIMBINGAN DAN TUNJUK AJAR CARA DAN JADUAL MAKAN VITAMIN DISERTAKAN DENGAN LENGKAP. 
 ✌COD SERATA KEDAH, KULIM, ALOR STAR DAN JITRA 
 ✌POSLAJU SERATA MALAYSIA, LUAR NEGARA PON BOLEH
 iR Hani 858760 
 Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Artikel Sangat Berguna

Arkib Blog