Tips Merawat Rambut Agar Bersinar-Sinar Dan Tak Kepam

Rambut adalah mahkota wanita kan? Rambut yang cantik dan bersinar-sinar pastinya jadi idaman semua wanita kan? Kalau kita yang bertudung ni mesti nak jaga juga rambut agar kekal bersinar dan tak kepam. Camna caranya?

Berikut merupakan beberapa tips dan petua agar rambut korang bersinar-sinar dan tak kepam. Jom buat.

Tips Merawat Ramput Agar Bersinar-Sinar Dan Tak Kepam

1. Menggunakan telur
Jika Anda memiliki rambut kering atau rapuh, cubalah untuk menggunakan putih telur untuk melembabkan rambut Anda. Gunakan ½ cawan putih telur dilumurkan pada rambut yang sudah dibersihkan. Biar selama 20 minit kemudian bilas dengan air.


2. Jaga kebersihan Rambut
Rambut gugur biasanya disebabkan oleh kelemumur dan gatal-gatal pada kulit kepala . Oleh karena itu, menjaga kebersihan rambut adalah penting untuk mendapatkan rambut yang sihat.

3. Hindari air panas
Air panas hanya akan membuat rambut anda kering dan rapuh, serta menghilangkan minyak yang melindungi rambut anda secara semula jadi. Oleh itu elakkan mencuci rambut dengan air panas atau suam. Kalau guna water heater, jangan kenakan direct ke rambut anda tau.

4. Jus lemon/limau purut untuk rambut kusam
Setelah bilasan terakhir, perapkan jus lemon pada rambut Anda. Cuci selepas 30 minit. Ni best, segar je rasa. Boleh pakai tuala atau head cap utk perap rambut tu.

5. Gunakan perlindungan sebelum Anda melompat ke dalam kolam
Kolam renang boleh menyebabkan rambut rosak kerana mengandungi bahan kimia. Oleh itu gunakan sedikit perapi pada rambut Anda sebelum Anda berenang. Ini akan melindungi rambut Anda!
6. Jangan sikat rambut ketika basah
Rambut ketika basah akan menjadi tiga kali lebih lemah. oleh itu keringkan rambut terlebih dahulu sebelum menyikat rambut dengan sikat yang bergigi jarang.
7. Biarkan rambut Anda kering sendiri
Biarkan rambut Anda kering dengan sendirinya, daripada menggunakan blow dryer atau hot rol. Mengeringkan rambut menggunakan mode ini akan membuatkan rambut Anda lebih rapuh dan kering.
8. Diet yang sihat
Minum banyak air kosong dan makan-makanan yang sihat terdiri dari buah-buahan mentah dan sayuran. Supplement yang paling efektif untuk merawat rambut adalah diet yang sihat. Diri Anda adalah apa yang Anda makan, dan apa yang Anda masukkan ke dalam tubuh Anda akan tercermin dari luar. Terbaik amalkan multivitamin dan Bcomplex untuk kesihatan anda.

9. Shampoo yang bagus. 
Pakai shampoo dan pek penjagaan rambut Shaklee. best tau, tanpa bahan kimia, selamat untuk rambut dan selamat untuk alam kita. meh cuba. Bagus utk rambut kelemumur dan botak tau.



Nak sembang-sembang? konsultasi? 
 1. PM page vitamincikgu di https://www.facebook.com/messages/vitamincikgu 
 2. PM personal page saya, Anis Hani ( Cikgu Hani Shaklee) https://www.facebook.com/hanicikguvitamin 
 3. Call/SMS/WhatsApp saya di 019- 271 0642 Cikgu Hani Shaklee Independent Distributor [858760] 
 4. Email hanijalani@gmail.com. PM untuk harga super bajet dari vitamincikgu sahaja! Khas untuk 10 terawal. ≧◠◡◠≦ jom jadi ahli dengan Team cikgu MIG klik sini NAK HARGA SHAKLEE TERBAIK? sila sms atau call ,
 1. Cikgu Hani 019 271 0642 
 2. Email= hanijalani@gmail.com / vitamincikgu@gmail.com 
 3. Whatsapp/wechat/telegram = 019 271 0642 
✌PENGEDAR SHAKLEE TERBAIK ANDA, RUNDINGAN/ KONSULTASI TERBAIK. BIMBINGAN DAN TUNJUK AJAR CARA DAN JADUAL MAKAN VITAMIN DISERTAKAN DENGAN LENGKAP. 
 ✌COD SERATA KEDAH, KULIM, ALOR STAR DAN JITRA ✌POSLAJU SERATA MALAYSIA, LUAR NEGARA PON BOLEH iR Hani 858760 Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Artikel Sangat Berguna

Arkib Blog