Cara Atasi Kejang Kaki Lepas Bersukan

Bila lama tak bersukan, bila tiba-tiba kawan ajak main badminton,sebab taknak malu, maka pergila join. Lepas balik rumah, aduh.. Terus habis sakit satu badan dan kejang-kejang kaki. Pernah tak jadi?

Lepas balik berzumba pula, walau sejam je berzumba, badan sakit-sakit sampai 2 hari. Kasut pon beli baru beli, tapi bila tiba malam mengurut kaki semalaman kalau tak tak boleh tidur. Hee... Macam ada pengalaman je? Bagaimana nak atasi Kejang kaki lepas bersenam ni ya?

Kenapa Ya Jadi Kejang Kaki Lepas Bersukan?


Kekejangan otot berlaku akibat pengecutan otot yang tidak terkawal seterusnya menyebabkan ia tidak dapat berehat secara normal. Dalam keadaan normal, otot akan mengecut dan berehat secara sekata. Namun, tindakan otot yang mengecut secara tiba-tiba menyebabkan terjadinya kekejangan. Itulah yang terjadi pada kita yang baru tiba-tiba nak bersenam bila kawan ajak tu. Terkejut otot!

Punca berlakunya kekejangan juga adalah disebabkan oleh pengumpulan asid Laktik dan bahan toksik secara berlebihan. Pada masa yang sama juga kandungan oksigen dan nutrien berkurang. Acid Laktik ni keluar bila kita bersenam. Bila pengumpulan berlebihan, mengakibatkan otot sakit, lenguh dan boleh KEJANG!

Sesetengah orang akan mengalami kekejangan otot dalam tempoh beberapa saat atau beberapa minit. Pun begitu, ada juga yang mengalaminya dalam tempoh yang agak lama. Kekejangan otot yang lama mungkin satu petanda kepada kesihatan tubuh badan yang sudah menyusut. Bagaimana cara nak atasi kejang kaki atau otot ni ya?


Apakah faktor punca berlakunya kekejangan otot akibat bersenam?
  • Umur – Individu berumur lebih cenderung mengalami kekejangan otot di sebabkan otot badan yang mula kendur dan mengecil. Anggota badan mudah letih semasa aktiviti fizikal. (Kitalah tu yang baru nak mula balik bersenam tu)
  • Atlet – Atlit acara jarak jauh mudah mengalami kekejangan terutamanya bila cuaca panas. Kecederaan yang di alami semasa menjalani latihan di awal musim boleh juga menjadi punca.
  • Dehidrasi – Kurang pengambilan air dengan berpeluh yang berlebihan meningkatkan risiko. 
  • Obesiti – Otot yang menampung berat badan yang berlebihan sering kejang terutamanya pada bahagian kaki. Daya tahan otot individu obese selalunya kurang .
  • Intensiti dan tempoh senaman yang berlebihan – Senaman berintensiti tinggi yang dilakukan secara berlebihan menjadi punca berlakunya kekejangan otot.
  • Teknik regangan otot yang salah – Regangan otot yang dilakukan secara sambil lewa sebelum memulakan senaman boleh mengakibatkan otot menjadi kejang.

Apa yang anda harus lakukan semasa kekejangan otot sewaktu bersenam?

  1. 1. Berhenti dan berehat di kawasan yang mempunyai pengaliran udara yang baik. Tarik nafas panjang dan hembus perlahan-lahan. Bawak bertenang,
  2. 2. Minum air yang mencukupi. Elak minum air berkafein yang akan merangsang anda membuang air kecil. Minum air yang tinggi elektrolit contohnya Performance drink yang sedap tu.
  3. 3. Letak ais pada otot bagi mengurangkan intensiti sakit. Pastikan balut dulu jika guna ais ketul.
  4. 4. Urutan ringan akan membantu mengurangkan kekejangan. Sekiranya anda mengalami kekejangan, sapukan minyak panas atau ubat yang dikhaskan untuk tujuan itu di bahagian berkaitan.
  5. 5. Jika kekejangan berlaku di bahagian kaki, legakan kekejangan itu dengan cara duduk dan luruskan kaki serta halakan jari kaki ke arah badan. Lakukan ia secara berulang sehingga rasa kejang itu hilang. Ia diikuti dengan urutan secara perlahan di tapak kaki bagi melegakan otot dan melancarkan aliran darah.   

Bagaimana untuk mencegah dari kekejangan otot?

  • Lakukan regangan dan pemanasan badan yang cukup sebelum aktiviti sukan
  • Lakukan variasi dari segi gerakkan badan sewaktu bersukan
  • Menyediakan air dan snek yang mengandungi karbohidrat dan elektrolit/ garam galian yang mencukupi.
    Cadangan kadar air hilang yang perlu diganti ialah 1.5L bagi setiap sejam aktiviti sukan; ini bergantung kepada kadar perpeluhan, cuaca dan jenis aktiviti sukan. Formula menggantikan kadar air yang hilang ini digalakkan diguna pakai pada aktiviti sukan yang lasak dan berdurasi panjang seperti bola sepak, marathon, bola keranjang, ragbi dan treking. 
  • Menurut kajian yang dilakukan oleh Bergeron (2008), pengunaan segera minuman karbohidrat- elektrolit yang mengandungi atau ditambah dengan 3.0g garam galian yang diminum sekaligus atau dalam tempoh 5-10 minit terbukti dapat mengatasi masalah kekejangan otot dan mengelakkan dari berulang kembali masalah yang sama.
  • Minum Performance drink untuk memastikan bendalir badan dan mineral seimbang.
  • Pastikan badan cukup kalsium magnesium atau amalkan pengambilan ostematrix secara konsisten.
  • Amalkan makan vitamin E sehari sebiji sebab Vitamin E membantu pengaliran darah dengan lebih baik dan ada bersifat anti inflammation (anti radang) yang baik untuk kekejangan kaki.
  • Jangan lupa minum air yang banyak ya untuk kesihatan optimum badan.

Nak sembang-sembang? konsultasi? 
 2. PM personal page saya, Anis Hani ( Cikgu Hani Shaklee) https://www.facebook.com/hanicikguvitamin 
 3. Call/SMS/WhatsApp saya di 019- 271 0642 
 Cikgu Hani Shaklee Independent Distributor [858760] 
 4. Email hanijalani@gmail.com
 PM untuk harga super bajet dari vitamincikgu sahaja! 
untuk 10 terawal. ≧◠◡◠≦ jom jadi ahli dengan Team cikgu MIG klik sini 
 ✌PENGEDAR SHAKLEE TERBAIK ANDA, RUNDINGAN/ KONSULTASI TERBAIK. BIMBINGAN DAN TUNJUK AJAR CARA DAN JADUAL MAKAN VITAMIN DISERTAKAN DENGAN LENGKAP. ✌COD SERATA KEDAH, KULIM, ALOR STAR DAN JITRA ✌POSLAJU SERATA MALAYSIA, LUAR NEGARA PON BOLEH
 iR Hani 858760
 Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Artikel Sangat Berguna

Arkib Blog