Travel Insuran/Takaful Perjalanan Yang Islamic- Shariah Compliance Yang Senang Daftar

Mesti kalau nak jalan-jalan luar negara dengan hati yang tenang kan? Korang mesti akan ambil Travel Takaful / Insuran Takaful perjalanan. Bagi yang gemar travel dan jalan-jalan keliling negara atau luar negara, mesti biasa buat insuran perjalanan ni. Zaman sekarang, semuanya boleh apply dalam talian sahaja. 

Kat mana nak apply insurans perjalanan ni? Banyak sekali, boleh pilih ikut suka, akan tetapi akak nak tekankan sini, pilihlah pelan jenis TAKAFUL. Apa beza insuran perjalanan atau travel insurance yang biasa dengan Takaful? 

Mestilah berbeza, insurans tu biasanya yang konvensional, kalau yang takaful ini, shariah compliance. Untuk yang beragama Islam, wajib pilih yang islamic tau! Untuk keterangan lanjut, tanya ustaz ye.

Ada beberapa syarikat sahaja yang menawarkan pelan jenis takaful perjalanan ni (masih gak kita ni dok sebut travel insurance, sama je kot), antaranya ialah;

1. Etiqa World Traveller Takaful. Senang sangat nak apply online aja, klik sini

2. Hong Leong Msig Takaful
2. Takaful Malaysia 


Kat mana nak cek jenis insuran perjalanan atau travel insurans ni? Biasanya saya akan check di https://www.gobear.com/my dan boelh bandingkan antara insurans yang nak. Boleh filter siap-siap nak yang TAkaful tau, jangan lupa!

Pelan perlindungan travel ni sebenarnya memang berasaskan ‘reimbursement’ (bayar dahulu dan claim kemudian). TIADA manfaat ‘cashless’ (guna card atau guarantee letter (GL)) untuk dapatkan rawatan hospital secara percuma melalui pelan travel. Ini berbeza dengan medical/health plan yang ada menyediakan pilihan untuk cashless. 

Itupun, hanya terhad kepada hospital panel. Untuk pelan medical/health yang dikeluarkan di Malaysia, 99% mmg takde panel untuk hospital di luar Negara. Jadi, walaupun kita dilindungi insuran, jaga-jaga kesihatan masa melancong tau! Jangan lupa supplemen masa melancong kena bawa.


Kalau pun insuran konvensional tu murah, kenapa nak pilih hat tu kalau ada dah yang takaful?
Selamat bercuti dengan hati yang tenang dan lapang. Jom bercuti! Boleh baca pasal Jepun kat sini tau. 



www.wasap.my/60192710642 
www.wasap.my/60192710642 

 Nak sembang-sembang? konsultasi? 
 1. PM page vitamincikgu di https://www.facebook.com/messages/vitamincikgu 
 2. PM personal page saya, Anis Hani ( Cikgu Hani Shaklee) https://www.facebook.com/hanicikguvitamin 
 3. Call/SMS/WhatsApp saya di 019- 271 0642 Cikgu Hani Shaklee Independent Distributor [858760] 4. Email hanijalani@gmail.com. 
 PM untuk harga super bajet dari vitamincikgu sahaja! Khas untuk 10 terawal. ≧◠◡◠≦ jom jadi ahli dengan Team cikgu MIG klik sini 

 ✌PENGEDAR SHAKLEE TERBAIK ANDA, RUNDINGAN/ KONSULTASI TERBAIK. BIMBINGAN DAN TUNJUK AJAR CARA DAN JADUAL MAKAN VITAMIN DISERTAKAN DENGAN LENGKAP. 
 iR Hani 858760 
 Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Artikel Sangat Berguna

Arkib Blog